Wybory, które podejmujemy w związku z tym, co jemy każdego dnia, mogą mieć poważne konsekwencje dla środowiska. Łatwo zapomnieć o energii, wodzie, chemikaliach i wysiłku używanym do produkcji codziennych artykułów spożywczych, takich jak batony czekoladowe, napoje bezalkoholowe czy paczki chipsów. Nie wspominając o spalonym paliwie, który dostarczy ci te przedmioty.
Oto kilka pomysłów na zmniejszenie tego wpływu.
- Jedz mniej w łańcuchu pokarmowym – Produkcja mięsa może pochłaniać ogromne ilości energii, surowców i generować dużo zanieczyszczeń.
- Jedzenie diety bogatej w owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe jest zdrowsze i łatwiejsze na naszej planecie. Rozważ skorzystanie z opcji wegetariańskich.
- Jedz lokalnie – oszczędza koszty transportu i pomaga także lokalnej gospodarce!
- Zrób tylko tyle, ile możesz zjeść!
- Unikaj wyrzucania talerzy, kubków, sztućców i tacek. Noś i używaj swojego kubka wielokrotnego użytku.
- Zjedz w lokalach gastronomicznych, gdzie możesz używać ceramicznych talerzy i kubków, metalowych sztućców i tac wielokrotnego użytku.
- Unikaj jedzenia na wynos, które jest zapakowane.
Źródło: http://www.go-green.ae/
Źródło: http://www.gourmetproject.net/roman-style-artichokes/
0 Komentarzy